Ekaluokkalainen aloittaa koulutaipaleen

Ekaluokkalainen aloittaa koulun, se on on iso askel, niin lapselle kuin vanhemmalle. Vanhemman antamalla tuella ja kiinnostuksella lapsen koulunkäyntiin on iso merkitys. Kuinka tukea, mutta samalla antaa tilaa lapsen kehitykselle? Lue 5 toimivaa vinkkiä ekaluokkalaisen koulujen alkuun.

1. Kannusta käytännönasioissa

Ennen koulutaipaleen aloitusta opetellaan vuoden verran koulussa tärkeitä taitoja, ja ne ovat pienillä koululaisilla yleensä hyvin hallussa. Pienet käytännönasiat saattavat unohtua kesäloman aikana, tavaroiden laittaminen niille kuuluville paikoille, käsien pesy wc-käynnin jälkeen ja ennen ruokailua, laitan takin vetoketjun kiinni, uskallan maistella uusia makuja ruokalassa, odotan vuoroani, kestän häviön, olen tottunut käyttämään kynää ja saksia sekä osaan sanoa kiitos ja anteeksi.

2. Ole mukana lapsesi koulunkäynnissä

Pyri olemaan kiinnostunut lapsesi kouluasioita. Näin osoitat että koulu on tärkeää. Kysele lapsesi koulupäiväistä, mitä tuli läksyksi, kenen kavereiden kanssa välitunneilla leikittiin, mitä ruokaa koulussa oli. Rutiinit ovat tärkeitä lapsille, luo myös läksyihin rutiinit, esimerkiksi aina koulun jälkeen. Opeta lastasi ottamaan vastuuta läksyistä, jos ongelmia ilmenee voit olla itse apuna, ottaa yhteyttä kouluun tai etsiä apua Yoopies sivuston yksityisopettajien tarjoamasta läksyavusta täältä. Usein lapsi kertoo innoissaan koulupäivän kuluneista tapahtumista. Voit myös olla tiiviissä yhteydessä muiden vanhempien kanssa, näin pysyt mukana kenen kanssa lapsesi viettää aikaa ja kuulet myös muiden perheiden käytännöntavoista. Muista myös osallistua vanhempaniltoihin ja voit halutessasi olla mukana lapsesi luokantoiminnassa vapaaehtoisena.

3. Kannusta kaveriasioissa

Koulu on tärkeä paikka sosiaalisten taitojen kehittymiseen. Koko luokka voi hyvin, kun yksilötasolla oppilas voi hyvin. On tärkeää kannustaa lapsea luokkahenkeen ja yhteisöllisyyteen ja ottaa kaikki lapset huomioon sekä mukaan leikkeihin. Kaverisuhteissa lapset oppivat myös muita tärkeitä elämäntaitoja.

4. Terveelliset elämäntavat auttavat oppimaan ja jaksamaan koulussa

Säännöllisten rutiinien tueksi huolehdi, että lapsesi saa riittävästi liikuntaa, unta sekä terveellistä ravintoa. Kannusta lastasi leikkimään ja pelamaan koulun välituntien aikana, mutta myös koulun jälkeen. Suosi myös harrastuksia, monesti harrastuksien avulla sosiaalisettaidot kehittyvät vielä entisestään ja liikunta auttaa jaksamaan arjessa. Uni on erittäin tärkeää pienelle lapselle muista rauhoittaa illat kotona ja tarjota lapselle vähintään 10 tuntia unta yössä. Terveellisen ravinnon avulla liikuntaa jaksaa harrastaa paremmin ja uni maistuu. Muista myös rutiinit ruokailuissa, tärkeää on säilyttää tiivis ateriaväli. Kouluruokailu on mahtava etu Suomessa lapsille, kannusta lastasi syömään koulussa ravitseva ateria.

5. Kiusaaminen

Kiusaamista tapahtuu ajoittain kaikissa kouluissa. Yksi tehokkaimmista tavoista välttää kiusaamista on vanhempien toisiin tutustuminen ja yhteinen toiminta luokan sisällä. Kiusaaminen on rikollista toimintaa, johon on puututtuva heti kun sitä ilmenee.
Kiusaaminen ei ole kiusattavan syy, yleensä kiusaajalla itsellä on käsittelettömiä asioita elämässään, mikä johtaa pahanolon purkamisen kiusaamiseen. Jos lapsesi joutuu kiusaamisen uhriksi tai kuulet, että lapsesi luokassa kiusataan puutu asiaan välittömästi.