Mikä on työsopimus?
Työsopimus on perussopimus, jolla sitoudutaan tekemään sopimuksen mukaista työtä.
Oletko juuri löytänyt kenties ensimmäisen lastenhoitajan perheellesi? Osa- tai kokoaikaisen perhepäivähoitajan voit löytää Yoopies sivustolta läheltä omaa asuinaluettasi omien kriteereidesi mukaan.
Nyt varmaan mietit sopimuksellisia asioita, tarvitseeko sopimusta tehdä ja miten se kannattaa laatia, jotta se olisi mahdollisimman oikeudenmukainen kummallekkin osapuolelle.
Työsopimus ei ole pakollinen, mutta se on hyvin suositeltavaa. Näin sinä ja lastenhoitajasi pysytte perillä, mitä olette sopineet. Työsopimuksen voi tehdä suullisesti, mutta kirjallinen vaihtoehto on aina luotettavampi vaihtoehto.

Mitä työsopimus sisältää?
Työsopimuksen tulisi sisältää odotukset työtä kohtaan sekä kaikki yksityiskohtaiset tiedot, mitkä ovat tärkeitä molempien osapuolten kannalta.
Kun laadit työsopimuksen tarkista, oletko sisällyttänyt ainakin nämä tiedot kirjallisesti:
- Työn velvollisuudet
Mitkä ovat lastenhoitajan päätyötehtävät? Yleisimpiä lastenhoitajan tehtäviä ovat lasten hoitaminen sekä ulkoilu heidän kanssaan, kouluun ja tai harrastuuksiin kuljettaminen autolla tai muulla kulkuvälineellä, pienet siivoustehtävät sekä kotiläksyissä avustaminen. Tähän kohtaan voit myös sisällyttää odotetut työskentelytunnit päivässä/viikossa. Jos joskus lastenhoitajan tunnit saattavat mennä ”ylitöiksi” kannattaa siitä myös mainita.
- Palkkatiedot
Palkasta sovitte aina lastenhoitajan kanssa. Palkkatietoihin on myös hyvä sisällyttää tieto milloin palkka maksetaan. Sopimuksessa on hyvä ilmoittaa maksatko palkan jokaisen työpäivän jälkeen tai esimerkiksi viikottain tai kuukausittain. Palkkatietoihin voit myös sisällyttää mahdolliset ilta/yölisät sekä onko sovittu palkka korkeampi esimerkiksi pyhäpäivien aikana.
- Perheen käytännöt
Työsopimukseen kannattaa myös ilmoittaa jos perheessänne on käytäntöjä, joita toivot että lastenhoitaja noudattaa lasten kanssa. Jos toivot, että lasten kanssa leikitään ja pelataan ilman puhelimia tai televisiota, kannattaa tästä ilmoittaa suullisesti tai kirjallisesti sopimuksessa. Voit myös kutsua lastenhoitajan tutustumiskerralle, missä kerrot tarkemmin käytännöistäsi luonanne. Kannattaa myös kertoa/mainita työsopimuksessa toimintamallit mahdollisissa hätätilanteissa.
- Sopimuksen kesto
On tärkeää mainita milloin sopimus on astunut voimaan. Jos tarvitset tilapäiseen lastenhoitoon lastenhoitajan esimerkiksi kesän ajaksi, on hyvä ilmoittaa myös sopimuksen päättymispäivä. Jos haluat, että sopimus on toistaiseksi voimassaoleva, tässä tapauksessa sinun ei tarvitse ilmoittaa päättymispäivää.
- Sopimuksen purkaminen
Jotta sopimus olisi mahdollisimman reilu molemmille osapuolille, kannattaa ilmoittaa minkälaisella varoitusajalla työsuhteen voi purkaa. Myös jos lähitulevaisuudessa aikatauluihisi tai muihin asioihin on tulossa muutoksia kannattaa ilmoittaa siitä myös sopimuksessa.
